Hvor meget bruger en varmepumpe i strøm?

Hvor meget bruger en varmepumpe i strøm?


Det er et spørgsmål, som rigtige mange kunder stiller, når de kigger på en luft til luft varmepumpe. Svaret afhænger i høj grad af, hvilken pumpe du vælger i forhold til størrelse og effektivitet. Generelt er en luft til luft varmepumpe en meget energieffektiv og et miljøvenligt valg af varmekilde. Opvarmer du din bolig eller sommerhuset med el-radiatorer nu, så kan besparelsen være på helt op til 50 procent, hvis du skifter til en luft til luft varmepumpe.

For hver gang du bruger 1 kWh strøm, får du i gennemsnit 5 gang så meget varme ud af en luft til luft varmepumpe. Når du undersøger markedet for varmepumper, skal du blandt andet kigge på det, der hedder SCOP-værdi. Den indikerer præcis, hvor meget strøm varmepumpen bruger i forhold til udvundne varme. Har du for eksempel en luft til luft varmepumpe med en SCOP på 6, så får du 6 kWh varme for 1 kWh strøm.

Jo højere SCOP værdi, des bedre vil energimærkningen være. Så kig også efter energimærket, når du køber luft til luft varmepumpe.

Vælg den rigtige størrelse

Når du køber en varmepumpe, skal du være særlig opmærksom på, at pumpen passer i størrelse til det areal, som den skal opvarme. Her er der ikke tale om de fysiske mål, men varmepumpens varmeeffekt. Størrelsen på en luft til luft varmepumpe angives i kW. Hvis du for eksempel vil opvarme 100 kvadratmeter med en luft til luft varmepumpe skal du vælge en model med ca. 5 kW. Er pumpen for lille eller for stor til det rum, hvor den placeres, så vil det have en negativ indvirkning på din besparelse.

En ekstra side gevinst!

Når du vælger at skifte din varmekilde ud med en luft til luft varmepumpe, og får det registreret i Bygnings- og boligregistret, kan du opnå en nedsættelse af prisen på den del af dit el-forbrug, der overstiger 4000 kWh.