Dagpenge er et omdiskuteret emne, der fylder meget på den politiske scene i Danmark. Det er et særdeles komplekst system, hvor ét fejltrin kan koste dig din berettigelse til dem eller koste dig dyrt i kroner og ører. Derfor er det vigtigt at kende til de forskellige rettigheder og regler, som findes på området. Det kan ofte være svært at navigere rundt i, så vi har samlet nogle af de vigtigste ting lige her.
Dagpenge kort og kontant
Dagpenge er et økonomisk sikkerhedsnet, der hjælper folk med at holde sig på benene, hvis de bliver fyret fra deres arbejde, bliver syge eller bliver gravide. Du kan som udgangspunkt få dagpenge i en periode på to år i en treårig periode. Alle der har optjent retten til at få dagpenge gennem en a-kasse, kan få dagpenge og man optjener retten ved at arbejde. Du skal faktisk have været medlem af en a-kasse i mindst et år og have tjent 228.348 kr. for at være berettiget til fuldtidsforsikring og 152.232 kr. for at blive deltidsforsikret. Det er dog ikke den eneste måde, hvorpå du kan optjene retten til arbejdsløshedsdagpenge. Du kan også optjene retten ved at være på en SU-berettiget uddannelse eller aftjene værnepligt i militæret.
Her er dagpengesatserne
Når du er på arbejdsløshedsdagpenge får du som udgangspunkt højst 90% af din løn, men aldrig mere en den politisk fastsatte øvre grænse, tilbage. Grænsen for det maksimale, som du må få i dagpenge, ligger på 18.633 kr. om måneden før skat. Hvis du er dimittend fra en SU-berettiget uddannelse eller har aftjent værnepligt, skal du regne med at få væsentligt lavere satser. Dagpengesatsen for en nyuddannet uden forsørgelsespligt ligger på 13.323 kr. om måneden før skat og som deltidsforsikret får du 8.882 kr. om måneden. Hvis du derimod har forsørgelsespligt, vil du få mere udbetalt og dine dagpengesatser vil ligge på 15.279 kr. og 10.186 kr. som henholdsvis fuldtids- og deltidsforsikret.